Apa marina are o salinitate de aproximativ 3,5%. Din acest procent , circa 78% este reprezentat de clorhidritul de sodiu si 15% de clorhidritul si sulfatul de magneziu. Apa marina contine de asemenea cantitati mici de saruri de potasiu si natriu. Acestea pot intra in reactie cu agregatele reactive in aceeasi maniera precum alcalii din ciment. De aceea, apa de mare nu ar trebui folosita nici macar pentru PCC , daca agregatele sunt cunoscute ca avand potential alcalin. Este cunoscut faptul ca folosirea apei de mare pentru amestecurile de beton nu reduce apreciabil rezistenta acestuia, desi poate conduce la coroziunea armaturii in unele cazuri. Cercetatorii au totusi o parere unanima cand vine vorba de faptul ca apa marina poate fi folosita in betonul fara armatura sau in betonul de masa. Apa de mare acelereaza usor rezistenta initiala a betonului, dar reduce in perioada de 28 de zile rezistenta betonului cu aproximativ 10-15 %. In orice caz , aceasta pierdere de rezistenta poate fi rezolvata prin refacerea retetei. Apa continand mari cantitati de cloride in apa marina poate cauza eflorescenta si persistenta defectelor. Cand utilizarea betonului se face pentru a pune in lucru o strucura de importanta majora se recomanda evitarea intrebuintarii apei de mare. De asemenea , se recomanda evitarea utilizarii apei de mare in mixturi plastice care au tendiinta de a fi zugravite constant.
Opinii diferite exista si atunci cand vine vorba de coroziunea asupra armaturii datorata folosirii apei saline. Cateva studii atentioneaza asupra riscului de coroziune a armaturii in mod special in zonele cu clima tropicala . Experimentele au aratat ca survenirea coroziunii la armatura se manifesta atunci cand betonul este realizat cu apa pura si scufundat in aceeasi apa, atunci cand betonul este mult mai poros , iar uneori ,din contra, nu s-a descoperit nicio coroziune atunci cand s-a intrebuintat apa de mare in reteta si epruvetele au fost scufundare in apa sarata atunci cand betonul a fost suficient de dens si atunci cand acoperea suficient armatura. Din aceasta rezulta faptul ca manifestarea coroziunii nu este influentata neaparat de apa salina sau de calitatea apei zonale. Factorii esentiali in determinarea coroziunii sun t permeabilitatea betonului si porozitatea . Insa , cum acesti factori nu pot fi anulati intotdeauna pe santier , este recomandata evitarea apei de mare pentru prepararea betonului cu armatura. Din considerente economice sau chiar din alte motive, daca apa de mare nu poate fi evitata in prepararea betonului armat , se vor lua masuri speciale pentru a creste densitatea betonului prin intrebuintarea rationala a apei in raport cu cimentul plus introducerea acestuia in lucru [rin vibratii executate corect , rezultand un strat de cel putin 7,5 cm.
Se va evita folosirea apei de mare si in betonul precomprimat din cauza puterii coroziunii si cauzarii undelor de slabire ale sectiunilor transversale de diametru mic ale firelor .
Apa impura cauzeaza aparitia unor pete in beton. Cea mai comuna cauza a aparitiei petelor este concentratia mare de fier sau de materie organica din apa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Sugestii ,intrebari sau altceva legat de materiale ?