sâmbătă, 31 ianuarie 2015

O parte din Australia - prajitura Lamington

"Larousse Gastronomique "  defineste aceasta prajitura ca fiind   "o mica prajitura australiana ,realizata din cuburi de chec spongios ,acoperita in sos sau glazura de ciocolata si apoi  , in nuca de cocos . Numele pe care il poarta a fost dat dupa Lordul Lamington , guvernatorul Queensland (1896-1901)".


Marturisesc faptul ca ,desi pare la prima vedere , o prajitura destul de simplu de realizat ,hmmm... nu este :) Dar... cu siguranta va incanta papilele gustative ale orcarui gurmand, de la cel mai mic, pana la un adevarat expert .

Ingrediente

Pentru prajitura 

  • 4 oua ;
  • 200 de grame de zahar;
  • 2 esente dr. Oetker de vanilie;
  • 470 de grame de faina;
  • 1 plic de praf de copt;
  • 110 grame de unt topit si racit.
Pentru sos 

  • 75 de grame de unt;
  • 250 ml de lapte;
  • 70 de grame de cacao ;
  • 200 de grame de zahar pudra
+ 300 de grame de nuca de cocos 


 Mod de preparare :

 Se amesteca cele 4 oua, cu zaharul si esenta, dupa care se foloseste mixerul pentru 3 minute, la viteza mica, crescand viteza treptat. Se adauga peste faina si praful de copt , apoi, treptat, untul topit si racit , continuandu-se amestecul.
  Compozitia astfel realizata se  toarna intr-o tava de 20/30 ,unsa cu ulei si tapetata cu faina, apoi se pune la cuptor ( cuptorul electric se preincalzeste in jur de 5 minute, iar cel pe gaz, l80 de grade, nivelul 4 , in jur de 3 minute ). Se lasa la copt in jur de 30 de minute sau pana cand , dupa introducerea unei scobitori in mijlocul tavii , compozitia nu va mai lasa urme pe aceasta.
  Dupa ce se scoate de la cuptor, se lasa cateva minute la racit, apoi se taie dupa ce este luata din tava , in cuburi de 5*5 cm  sau mai mari , si se raceste complet.
  Intre timp , se pune un vas pe foc in care se adauga untul . Cand acesta s-a topit , se adauga si cei 250 ml de lapte, cacao si zaharul pudra,timp in care se amesteca la foc mic. Dupa ce amestecul este realizat, se da la racit atat incat sa nu fie fierbinte, dar nici rece, apoi cuburile realizate inainte, reci in acest moment, se introduc treptat cateva secunde in vasul cu ciocolata si se trec prin nuca de cocos , pusa in prealabil pe o tava, pentru a fi mai usoara realizarea cover-ului prajiturii .
  Acestea se aseaza apoi pe un platou ( puteti presara in prealabil putina nuca de cocos, pentru impiedicarea oricarei lipiri nedorite, in cazul in care au fost in sos prea mult timp) si se servesc .
 POFTA BUNAAA :) !
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sugestii ,intrebari sau altceva legat de materiale ?